Rom før og nå

Det er mye rart som avgjør hvordan du og mange andre har det hjemme. Enten man har fokus på vegger og møblement, eller om det er alt det andre interiøret som står i fokus. Kanskje vil man få hjemmet til å se hjemmekoselig ut eller som noe som passer rett inn i en spillefilm.

Kanskje vil man ha fokus på et tema som gjør at alt farges av det man elsker, slik som maritimt miljø, modernisme eller industrielt miljø. Andre tar inspirasjon fra forskjellige land, slik at det ser ut som et romersk palass, en sveitsisk villa eller en japansk hage.

I Norge levde vi lenge som nomader, og det var ikke før middelalderen at vi samlet oss i noen små bygder og kaupanger som senere vokste seg større. Husene var enkle med oppholdsrom og fyringskjeller. En pipe gikk rett gjennom rommet for å holde varmen i de lite isolerende veggene. Kunnskap om dette kan hjelpe deg som skal selge bolig eller finne seg en ny interiør stil.

Flere typer rom

Vi hører ofte at alle veier fører til Rom, og hvert hus før i tiden hadde flere typer rom. Det kunne være en gemakk, et mer komfortabelt værelse med nydelig kunst og behagelige møbler. Atmosfæren her var dempet og rolig, gjerne et rom der man kunne slappe helt av.

En alkove kan være belagt med vakre ryetepper for å skape et personlig preg, uten innsyn. Her kunne man sove, slappe av eller holde på med håndverk. En alkove i dag er gjerne et lite rom knyttet til en utstikker på en vegg.

Et lignende rom er furtebua, som vi i dag har erstattet med garasjen. Her har man god plass til å dyrke interesser, med masse dekor som omhandler din hobby, det være seg gaming, spill, biler eller strikketøy.

Hvert rom var vakkert prydet

I dag vil vi helst slippe å tenke på lister, men før i tiden var det dette som motiverte oss til å brodere husene våre i vakre bilder. En list var både kraftigere og mer utbrodert. Det kunne være utskjæringer eller dekormaling. Veggene var farget i duse farger, men kunne også være helt trehvite.

Før i tiden skulle panelet bestå av planker med bredden 12-14 cm, men i dag eksperimenterer vi med smalere panel. Dette har vist seg å gi et mer minimalistisk uttrykk. Mange forbinder det med renhet, mens vi tidligere ville skape liv inne i rommene våre. Finn inspirasjon fra gamle bilder til ditt unike interiør.