Norsk arkitektur

Det finnes en rekke ikoner innenfor norsk arkitektur. Du har kanskje ikke hørt navnene før, men hvis du søker på nett så vil du fort gjenkjenne mye av det disse menneskene har gjort. Kanskje du til og med har besøkt noen store arkitektoniske ikoner, uten å vite at dette er noe av det beste norsk arkitektur har å by på?

Arne Korsmo

Dette er en arkitekt som regnes som en funksjonalist. Dette vil si at han mente at alt i hjemmet skulle ha en funksjon. Han har tegnet en rekke norske hus og han underviste i tillegg. Han lagde også en rekke andre produkter, som bestikk og kjøkkenutstyr. Dette selges til høye priser på auksjon nå til dags. Du kan finne flere ting som er inspirert fra hans tidsepoke, blant annet kan du se på disse ulike typene av runde speil som er typisk for perioden.

Sverre Fehn

Dette er også en arkitekt som ble inspirert av Arne Korsmo ettersom han gikk i lære hos ham. Han var glad i modernistisk arkitektur og var med på å utvikle en rekke spennende bygninger. Han kalles for en “poetisk modernist”. Han har en imponerende liste over bygg han har vært med å jobbe på. Dette er over 50 stykker!

Boligannonser

Noen ganger kan du være så heldig å få innblikk i boligannonser i arkitekttegnede hjem. Et eksempel var hjemmet til Grete Prytz-Kittelsen og Arne Korsmo da det ble lagt ut for salg. Dette kan du fortsatt finne mer informasjon om på nett. Huset lå i Planetveien i Oslo og ble solgt for høye summer når det ble lagt ut for salg.

Utendørsattraksjoner

Det finnes faktisk en rekke norske turistattraksjoner som er god arkitektur. Dette gjelder for eksempel for Utsikten som er en nasjonal turistvei på Gaularfjellet. Du kan også besøke Tverrhytta på Snøhetta. Dette er en hytte som ofte blir besøkt og er et yndet objekt for gode bilder. Mange mener at operahuset i Oslo også er en arkitektonisk perle.

Hva er det du mener er ordentlig god arkitektur?