Moderne arkitektur – kombinasjon av det moderne og minimalistiske

Det er vanskelig å definere nøyaktig hva moderne arkitektur egentlig er. En kort beskrivelse på dette kan være en minimalistisk, symmetrisk og praktisk byggestil med mange rette linjer. Det funksjonelle og praktiske løsninger i bygget er vektlagt i moderne arkitektur. Man ser gjerne ikke fullt så mye av et kunstnerisk preg i moderne arkitektur, slik som tidligere byggestiler ofte hadde. Byggestilen har forandret seg i takt med utviklingen i samfunnet.

Modernismen kom på begynnelsen av 1920-tallet, og dette er utvilsomt opphavet til moderne arkitektur. På midten av 1930-tallet begynte vi å se spor av denne utviklingen i byggestilen i Norden. Siden den gang har denne stilen utviklet seg og har også blitt inkludert mer og mer i byplanleggingen i Norge.

Operahuset i Sydney – moderne arkitektur på sitt beste

Det kan være vanskelig å forestille seg begrepet moderne arkitektur uten eksempler. Operahuset i Sydney derimot, er et klart eksempel på hva moderne arkitektur kan bli til. Dette praktbygget som ble tegnet av den danske arkitekten Jørn Utzon, ble ferdigstilt i 1973. Det er nok ingen tilfeldighet at denne arkitekten lot seg påvirke av den moderne byggestilen som utviklet seg gjennom hele 1900-tallet.

Men vi har også gode eksempler på påvirkningen av den moderne arkitekturen her hjemme i Norge. Et godt eksempel på dette er Operahuset i Oslo som ble ferdigstilt i 2008, og som raskt ble et landemerke å regne etter åpningsseremonien. Vi ser mye av den moderne arkitekturen i ideen om at de som besøker operaen har mulighet til å spasere rundt på taket på bygget.

Funkishus for de nyere generasjoner

Modernisme og praktiske løsninger henger sammen. Et nyere begrep som er kommet til og som du sikkert har hørt om, er begrepet «funkishus», men hva er dette egentlig? De første husene som ble bygget i en slik praktisk stil, ble faktisk bygget helt tilbake på begynnelsen av 1920-tallet. Dette var de første husene som ble bygget i betong. Interiørmessig er det ofte snakk om en minimalistisk stil med abstrakte tapeter som kan fås kjøpt hos Familietapeter.no, høy takhøyde og et futuristisk, nyskapende preg.

Denne stilen er mer rettet mot den yngre generasjonen som søker en moderne livsstil. Denne typen boliger har gjerne mange glatte overflater, rette linjer og består av mye glass, stål og betong.

Eneboliger og hytter bygget i moderne arkitekturstil

Men, det er ikke bare på operahus, kafeer og i næringsbygg vi ser moderne arkitektur her hjemme i Norge i dag. Også mange eneboliger og hytter har fått et preg av denne minimalistiske og praktiske stilen. Flere og flere nordmenn søker derfor hjelp hos arkitektfirmaer når de skal planlegge byggingen av drømmeboligen eller ferieboligen deres.