Arkitektur

I denne artikkelen skal vi snakke om arkitektur. Det første vi skal gjøre er å definere hva arkitektur faktisk er. Etter det skal vi snakke om hvorfor det er så viktig for samfunnet. Til slutt skal vi snakke om hvilke stiler som finnes i dag.

Hva er arkitektur

I bunn og grunn, er arkitektur kunsten og vitenskapen av å planlegge, designe og bygge bygninger. Det finnes mange forskjellige kriterier som må være oppfylt for at bygget skal være godt laget. Det som kan være viktigst er at det er holdbart og varer i en god stund. Det må derfor være ganske stødig. Dersom du selv skal bygge et hus bør derfor materialene være gode, og dersom du besøker byggmax så finner du alt du trenger der.

Bygget må også være fint å se på, og her kommer selve kunsten i arkitektur inn. På mange måter pleier byggene å representere den tiden som folk lever i. Det skal på en eller måte representere samfunnet og den tidsepoken som husene blir bygd i. Dette er grunnen til at arkitektur er viktig for samfunnet. Det representer hvor vi pleide å være, hvor vi er, og hvor vi som et samfunn er på vei.

I Norge har vi for eksempel mange forskjellige stavkirker som står veldig godt i kontrast med naturen som den er bygd i. Dette gjenspeiler hvor godt de som bygde kirkene levde i harmoni med naturen.

Forskjellige stiler

Det finnes mange forskjellige stiler innenfor arkitekturen som vi kan bli bedre kjent med. Stiler som for eksempel gotisk, gresk, og tidlig klassisk arkitektur. Disse har forskjellige og spesielle trekk, men de er ikke så altfor relevante for verden vi lever i nå.

Vi lever tross alt i den moderne verden, og du gjetter kanskje at modernistisk stil er det vi skal se litt nærmere på. I den moderne stil så finner vi mange store og åpne rom. Det pleier også å være en god del vinduer som er veldig store og som lar lyset komme inn i rommet. Mye av stilen som er inspirert av er minimalistisk.

Det finnes også en god del arkitekter som har blitt veldig kjente for de byggene som de har tegnet og skapt. Dersom du en dag besøker Barcelona, bør du for eksempel få med deg de kjente bygningene til Gaudi. Blant annet så har han også tegnet kirken som vi kaller La Sagrada Familia, som har vørt under bygging i veldig mange år. Det er også folk som mener at dette bygget aldri kommer til å bli ferdig, men andre sier at det kommer til å stå ferdig om drøyt hundre år. Uansett, så er det fortsatt et verk som man bør få med seg!