Arkitekfirmaer som driver utiklingen videre

De beste arkitekter av denne generasjonen fortsetter å utvikle ulike arkitektoniske uttrykk. Med nye materialer og ny teknologi, har de muligheten til å designe strukturer som tidligere ikke var fysisk mulig å holde oppe. I Dubai ble blant annet nylig verdens første 3D-printede kontorbygning oppført.

Dagens arkitekter følger også sosiale og miljømessige trender, som har vært med på å prege arkitektur i det 21. århundre. Det er økt fokus på bærekraftig energibruk, noe som fører til at solcellepaneler blir et stadig vanligere innslag på nye bygg. I tillegg er det stadig mer fokus på å skape sosiale møteplasser. Byggene blir i stadig større grad designet rundt menneskene, så gode arenaer for samhandling og interaksjon oppstår. Enkelte har pekt på at man ser samme trendene innen arkitektur, som man tidligere gjorde for biler, møbler, datautstyr, ecco sko og andre forbruksartikler der komfort og ergonomi ble stadig viktigere faktorer. Det er en gjennomgripende tankegang om at det er menneskene som skal sette premissene, og produktene og bygningene som skal designes rundt oss.

Vi skal her se nærmere på tre av de største og viktigste arkitektfirmaene i verden, som er i førersetet på å ta denne spennende utviklingen til neste nivå.

Gensler

Gensler er en gigant blant arkitektfirmaene, som gjennomfører ca. 3000 prosjekter i året. Det er USAs største arkitektfirma med sine 5500 ansatte, fordelt på 48 kontorer i 16 ulike land. Firmaet ble opprettet i 1965 i San Francisco, California. Selskapet har vunnet omtrent det som er å vinne av arkitekt-priser, og har blant annet designet følgende bygg:

  • Shanghai Tower
  • Facebooks Europeiske hovedkvarter i London
  • JFK internasjonale flyplass i New York
  • San Francisco internasjonale flyplass
  • Houston ballettsenter

Nikken Sekkei

Nikken Sekkei har over 115 års erfaring innen design av bygninger og bydesign. De er basert i Tokyo, og var det første firmaet i Japan som brukte datamaskiner i arkitektonisk design i 1964. Gjennom en blanding av erfaring, kreativitet og lidenskap har de oppdaget nye muligheter og har levert innovative løsninger. Nikken Sekkei har stått for over 20 000 prosjekter i rundt 40 land, og prosjektene deres har stor innvirkning på byens skyline. Blant deres mest berømte byggverk finner man Barcelonas hjemmebane, Camp Nou, samt Tokyo Skytree – verdens nest høyeste byggverk.

AECOM

AECOM ble stiftet i 1990, og er således blant de yngre aktørene på den store internasjonale arkitektur-scenen. Selskapet er delt inn i ulike avdelinger som spesialiserer seg på henholdsvis byplanlegging, arkitektur og ingeniørdesign. AECOM driver mer enn et dusin datterselskaper rundt om i verden, og har utallige offentlige og private aktører på sin kundeliste. Det nyoppførte World Trade Center, og Abu Dhabi internasjonale flyplass, er blant deres største prosjekter. De var i tillegg dypt involvert under konstruksjonen av anleggene som ble brukt under de olympiske lekene i Rio i 2016.